Внесеното от НФСБ предложение народните представители да не получават заплата при

...
Внесеното от НФСБ предложение народните представители да не получават заплата при
Коментари Харесай

ДПС няма да подкрепи спирането на депутатските заплати при необосновани отсъствия

Внесеното от НФСБ предложение народните представители да не получават заплата при голословни отсъствия във връзка протеста на Народното събрание от страна на Българска социалистическа партия ще бъде подкрепено от ГЕРБ, само че не и от Движение за права и свободи, защото съгласно тях то съставлява " посягане върху парламентаризма ". 

Според предлагането за промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) депутати, които не участват на 3 следващи или общо 5 съвещания за един месец, не би трябвало да получават никакво възнаграждение. То беше импортирано в отговор на решението на депутатите от Българска социалистическа партия да приключат парламентарната си работа до момента в който не бъдат анулирани последните промени в Изборния кодекс. 

След решението левицата да бойкотира парламента, водачът на партията Корнелия Нинова съобщи, че депутатите от БСП не желаят да получават заплатите си по време на отсъствието си. Председателят на Народното Събрание Цвета Караянчева обаче отговори, че това може да се случи единствено след ремонти в ПОДНС, който сега гласи, че макар отсъствието си, депутатите продължават да получават 1/3 от постоянната си заплатата, което възлиза на 782 лева Също по този начин стана ясно, че някои от депутатите от левицата въпреки всичко са получавали пари за пътни разходи и дневни командировъчни.

Лидерът на НФСБ Симеонов съобщи през днешния ден, че предлагането е с цел попречване случаи като това депутатите да се записват заран, само че да не вземат участие в гласуването денем, или да идват по средата на работния ден и да гласоподават единствено по една точка, което ги записва автоматизирано. Той съобщи, че подобни " хитрини " правят и депутати от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия.

" Нито на едните, нито на другите им стиска да внесат едни промени, които биха блъснали по техни депутати. Ние го вършим, тъй като всички тези хора са определени, с цел да работят според Правилника на Народното събрание. Те не работят по този устав. Има всеобщи случаи на неявяване, има случаи на утринно регистрирани и неоставане на съвещание, което също е форма на неспазване на работното време и изборните задължения ", съобщи Симеонов.

След съвещание на съдружните сътрудници в Народното събрание през днешния ден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че от партията поддържат предлагането в " доста от текстовете ".

" Смятаме, че би трябвало да бъдем солидарни с всички тези български жители, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получат съответното заплащане ", добави Цветанов.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев обаче съобщи, че от партията няма да поддържат никое от предложенията за промени в ПОДНС. 5 такива ще бъдат прегледани на правна комисия през днешния ден. Освен новото предложение на НФСБ, измежду тях е и предложение на Българска социалистическа партия, което планува заледяване на заплатите на депутатите на 2976 лева, както и това на ГЕРБ, което планува при установено безпричинно неявяване от инспекция на кворума посредством поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка в размер на 750 лева от заплатата на депутата.

" Повечето от тях са посягане върху парламентаризма е нашата оценка. Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ личен състав. В Конституцията има текст за свободната воля на депутата, малко да се замислим ", прикани той. 

Цонев добави, че е редно да се замислим какъв вид страна желаеме и да се гледа по-сериозно на сходни въпроси. 

" Никой не приказва за същинската работа, която би трябвало да прави Народното събрание, никой не приказва за качеството на законите, никой не приказва, че се занимаваме с дневен ред месеци наред, чиято задача е единствено да запълни времето. И това го прави ръководещото болшинство - да не би да вкарат някой законопроект, който да скапе така и така скапания им политически брак с националистите ", добави той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР